Krijgt jouw auto in de toekomst twee enorme oogballen (voor de veiligheid)?

Volgens het onderzoek kunnen ogen op de neus van een auto onveilig oversteken tot wel 64 procent laten afnemen. Daarbij moet gezegd worden dat het onderzoek slechts uit negen mensen bestond. Niet helemaal de aantallen waaruit je een conclusie kan trekken, maar er zit wel wat in. Het voelt in ieder geval wel als een natuurlijke (en creepy) manier om te communiceren.

Natuurlijk zijn er wat nadelen te bedenken. Want wat als er meerdere mensen tegelijk willen oversteken? En bovendien concluderen de wetenschappers dat de grote oogballen op een auto minder effect hebben op mannen. Bovendien oogt (haha) het niet echt mooi. Bij een aanrijding horen we dan wel graag de auto ‘oh my god m’n oogbal’ zeggen.

Ooit afgevraagd waarom mensen veel meer wit in de ogen hebben dan veel andere dieren? Dat is zodat we makkelijk van elkaar kunnen zien welke richting we op kijken – dat helpt dan weer bij de communicatie. Wetenschappers willen dit evolutionaire kenmerk inzetten om straks zelfstandig rijdende auto’s veiliger te maken.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tokio zien sensoren op zelfstandig rijdende auto’s niet alles. Als een voetganger denkt dat hij of zij gezien wordt terwijl dat niet zo is, dan kan het fout aflopen. De autonome auto kijkt naar de verkeersdeelnemers, zodat mensen weten of ze gezien zijn. Kijkt de auto jou niet aan, dan ben je niet gezien.

Author: Sergio Perez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *